De AJB interviewt: Dex Destombes, Corporate lawyer bij CMS
Dex Destombes is advocaat bij CMS en gespecialiseerd in Corporate/M&A. Corporate/M&A is een van de grootste praktijkgroepen binnen CMS. Bij CMS spelen de toekomst en technologische vernieuwingen een grote rol. CMS is nauw betrokken bij de wereldwijde energietransitie, regulering van cryptovaluta en de ontwikkelingen op het gebied van privacy en cybersecurity. Wij gingen langs op kantoor om Dex te interviewen over zijn ervaringen als advocaat bij CMS. We vroegen hem naar zijn redenen om de advocatuur in te gaan, het werk op de sectie Corporate/M&A en zijn tips voor studenten.
“Het is bijzonder om de transactie waaraan jij maandenlang achter gesloten deuren hebt gewerkt in de krant te zien verschijnen.”
Dex Destombes
Hoe ben jij bij CMS terechtgekomen en waarom wilde je hier werken?
Ik heb tijdens mijn master aan de UvA een half jaar extra de tijd genomen om meerdere student-stages te lopen. Ik was specifiek op zoek naar een internationaal kantoor en kwam al snel bij CMS uit. Vooral de mogelijkheid om stage te lopen bij de sectie Corporate/M&A met een specifieke focus op kapitaalmarkten sprak mij aan. Er was direct sprake van een goede klik en na mijn stage werd ik gevraagd om te gaan solliciteren. Dat was een mooie kans waar ik niet lang over hoefde na te denken.
Wist je altijd al dat je advocaat wilde worden?
Nee, eigenlijk niet. Ik ben begonnen met de opleiding Recht & Management aan de UvT, omdat ik niet alleen met het wetboek en jurisprudentie bezig wilde zijn. Ik had destijds eigenlijk vooral interesse in de bedrijfsvoering en strategie van ondernemingen, maar omdat ik meer gevoel had voor taal dan voor cijfers heb ik toch voor de advocatuur gekozen. In de M&A-praktijk komt uiteindelijk alles samen, dus dat bleek een perfecte match.
Wordt er samengewerkt vanuit verschillende secties en rechtsgebieden?
Absoluut! Bij een grote transactie zijn vaak vrijwel alle praktijkgroepen betrokken. De afdeling Corporate/M&A is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het contact met de cliënt, de onderhandelingen over de transactiedocumentatie en het coördineren van het due diligence. Voor specifieke juridische vraagstukken worden de praktijkgroepen met specialistische kennis ingeschakeld. Wij zijn vaak betrokken bij grensoverschrijdende transacties en werken dus samen met advocaten met verschillende expertises over de hele wereld.
Wat vind jij het leukste aan je baan?
Het gehele transactieproces van A tot Z, met de closing als kers op de taart. Je werkt soms maandenlang met het dealteam aan de transactie en bent doorlopend bezig om oplossingen te bedenken voor situaties die zich gedurende dit traject voordoen. Dit gaat soms door tot diep in de nacht. Wanneer de transactie uiteindelijk wordt geclosed, worden de flessen champagne ontkurkt en heb je te maken met een blije cliënt. Het is ook bijzonder om de transactie waaraan jij maandenlang achter gesloten deuren hebt gewerkt in de krant te zien verschijnen.
Wat is de grootste uitdaging die je bent tegengekomen?
De grootste uitdaging zit in het omgaan met groeiende verantwoordelijkheden. Wanneer je net begint als advocaat-stagiair, ben je vooral op de achtergrond actief en worden je adviezen gecontroleerd en herschreven, maar voor je het weet ben je zelf de go-to persoon voor je cliënten. Dat is in het begin even spannend, maar als je merkt dat je het onder controle hebt en alles soepel verloopt geeft dat extra motivatie om nieuwe stappen te maken.
Hebben jullie ook trainingen gekregen om overtuigender over te komen of moet dat bij je persoonlijkheid horen?
De een heeft van nature meer overtuigingskracht dan de ander, maar het is zeker een eigenschap die je kunt ontwikkelen. Zowel op kantoor als bij de beroepsopleiding krijg je trainingen waarbij je onder andere oefent met acteurs. Verder organiseert CMS een trainingsprogramma waarbij jonge advocaten van CMS-kantoren wereldwijd samenkomen en worden getraind in commerciële vaardigheden.
Is de baan bij CMS goed te combineren met de vrije tijd?
Ik vind van wel, maar dat hangt ook af van je verwachtingspatroon. Transacties komen vaak onder grote tijdsdruk tot stand, dus je moet er rekening mee houden dat je daar regelmatig tot ’s avonds laat mee bezig bent. Gelukkig heerst er bij ons op kantoor geen cultuur waarbij je aanwezig moet zijn, terwijl je eigenlijk geen werk hebt liggen. Als we bij wijze van spreken op donderdag een intensieve transactie afronden, lig ik vrijdagmiddag met een drankje op het strand. Zo blijf je ook fris voor de volgende zaak.
“Vanuit CMS wordt veel georganiseerd om het teamgevoel te versterken, zoals de jaarlijkse CMS Football Cup en de skitrip.”
Dex Destombes
Hoe ziet een dag bij jullie op kantoor eruit?
Ik probeer de ochtenden meestal thuis te werken en ga rond het middaguur naar kantoor om met kantoorgenoten te lunchen. Tegen het einde van de middag ga ik weer naar huis en werk ik nog even door. Wij kunnen onze tijd redelijk flexibel indelen, dus voor iedereen ziet de dag er heel anders uit. Je hebt natuurlijk niet alles in eigen hand, want je agenda wordt ook bepaald door calls, meetings, seminars en dat soort zaken.
Komt het weleens voor dat je tot heel laat doorwerkt?
Ja, dat hoort bij het transactiewerk. Dat doe je overigens niet alleen, want je werkt in teamverband en ook de overige betrokken adviseurs en de cliënten werken tot laat door. Vaak geven dit soort zaken juist veel voldoening, omdat je aan het einde van het project met trots kunt terugkijken op de prestatie die je met het hele team hebt geleverd.
“De samenwerking tussen de internationale kantoren van CMS is heel groot. We hebben veel overkoepelende projecten en delen kennis met elkaar.”
Dex Destombes
Hoe is de sfeer bij jullie op kantoor?
De sfeer bij ons op de afdeling is top. Iedereen gaat relaxt met elkaar om en er wordt veel gelachen op de afdeling. Zolang er geen covid-restricties zijn, borrelen wij iedere week op kantoor. Verder worden vanuit CMS veel evenementen georganiseerd om het teamgevoel te versterken, zoals de jaarlijkse CMS Football Cup (georganiseerd in een willekeurige Europese stad) en de skitrip.
Hoe onderscheidt CMS zich van andere grote kantoren?
Wij hebben alle voordelen van een groot internationaal kantoor en kunnen vrijwel overal ter wereld adviseren, maar zijn geen satellietkantoor van een Amerikaans of Brits kantoor. Dat betekent dat wij op basis van gelijkwaardigheid samenwerken met andere CMS-kantoren en geen instructies hoeven op te volgen van bijvoorbeeld een hoofdkantoor in Londen. De samenwerking tussen de internationale kantoren van CMS is groot. We hebben veel overkoepelende projecten en delen kennis met elkaar. Zo heb ik vrijwel iedere dag contact met kantoorgenoten in bijvoorbeeld Londen en Frankfurt en krijgt iedereen de mogelijkheid om een secondment te doen in het buitenland.
Hoe denk je dat een student zich het beste kan voorbereiden op de Soft Skills dag en de Amsterdamse Juridische Bedrijvendag?
Ik zou me op de AJB voorbereiden alsof het een sollicitatie is. Zorg dat je onderzoek hebt gedaan naar de bedrijven waarin jij geïnteresseerd bent. Wellicht zijn er specifieke dingen die je wilt weten over deze bedrijven, of dat nou inhoudelijk is of over de bedrijfscultuur. Dit is natuurlijk hét moment om dat te vragen.
Er zijn veel studenten die nog niet zo goed weten wat ze willen. Hoe zou jij ze adviseren om erachter te komen waar hun interesse echt ligt?
Ik zou naar jullie bedrijvendag gaan, natuurlijk! Verder zijn Campus Recruiters van kantoren goed benaderbaar, dus als je meer wilt weten kun je ook een keer een koffiegesprek aanvragen bij een kantoor. Bij zo’n gesprek kun je op een laagdrempelige manier kennis maken en even de sfeer proeven.
Heb je sollicitatietips voor studenten?
Zorg ervoor dat je gemotiveerde keuzes maakt en dat je kunt uitleggen hoe jij je hebt ontwikkeld tot de persoon die je nu bent. Dit doe je meestal aan de hand van je CV, maar ook anekdotes over andere gebeurtenissen of gesprekken die hebben bijgedragen aan je ontwikkeling en motivatie kunnen waardevol zijn. Indien je het lastig vindt om jezelf te verkopen, zou ik aanraden om een sollicitatiecursus te volgen.