Interview met AJB-spreker Michael Kortekaas
In dit interview spreekt Bestuurslid Intern & Organisatie Vera met Michael Kortekaas. Ze gaan in gesprek over het belang van mentale kracht, omgaan met druk en hoe je veerkrachtig blijft in uitdagende situaties. Michael deelt zijn inzichten en praktische tips die je kunnen helpen zowel in je studie als in het dagelijks leven.

“Eerst ademhalen… en dan de rest”
1. Wilt u zich voorstellen? Waarvan kunnen mensen u kennen?
Mijn naam is Michael Kortekaas, ik ben 48 jaar en ik heb gestudeerd aan de sportacademie en daarna 12,5 jaar voor Politie(academie) en Defensie gewerkt. Op dit moment spreek ik in binnen- en buitenland over mijn grote onderwerp; mentale kracht. De meeste mensen kennen mij als één van de hunters van het TV-programma Hunted en inmiddels als auteur van het boek ‘Ontdek je mentale kracht’ die viraal gaat in Nederland en België en op dit ogenblik vertaald wordt naar het Engels.
2. Wat heeft u destijds gemotiveerd om dit carrièrepad te kiezen? Hoe heeft de motivatie zich ontwikkeld tijdens uw baan?
Van jongs af aan sport ik al fanatiek en op het voortgezet onderwijs wist ik al dat ik naar een sportopleiding wilde om mensen fitter en gezonder te maken. Mijn achtergrond ligt in de vechtsport. Naast fitheid en gezondheid heb ik veel politiemensen en militairen geholpen om veiliger te werken. Dit deed ik door hen op een professionele manier met agressie en geweld om te leren gaan. Naast leren communiceren (in crisissituaties) gaf ik bijvoorbeeld ook trainingen over zelfverdediging en werkte ik als vuurwapendocent. Dit alles heeft naast fysieke kracht ook veel met mentale kracht te maken. Ik werd steeds gemotiveerder om meer te weten te komen over mentale weerbaarheid.
3. U heeft een nieuw boek uitgebracht; Ontdek je mentale kracht’. Wat heeft u in uw carrière geleerd over mentale kracht, en hoe past u dit toe in uw dagelijks leven?
Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat ieder mens zich kan ontwikkelen en dat mentale groei pas stopt als je tussen 6 plankjes ligt. Natuurlijk heeft iedereen daarin een eigen vertrekpunt en bepaalde ontwikkeling (dat is dus iets anders als ‘je kunt alles worden wat je wilt’) maar tot op hoge leeftijd is er van alles te leren en te ontwikkelen. Dat geldt ook voor mijzelf.
4. U heeft veel ervaring in situaties waar stress en druk hoog zijn (misschien een voorbeeld?). Studenten kunnen ook veel druk ervaren bij tentamens/ deadlines. Hoe kunnen studenten deze mentale kracht toepassen om om te gaan met studiedruk?
Bedenk maar eens dat je als politieagent op straat in een situatie komt te staan waarin je wellicht je vuurwapen moet gebruiken. Trek ik mijn wapen? Richt ik alleen of los ik direct een waarschuwingsschot? Schiet ik gericht op benen of, in een noodweersituatie, schiet ik op de borst van de verdachte? Je kunt je voorstellen dat in dit soort situaties de adrenaline uit je oren kan spuiten en dat je een aantal mentale tools nodig hebt om op de juiste manier te handelen. In mentale training zeggen wij ook wel, zeker als spannend wordt, eerst ademhalen… en dan de rest. Het loont dus de moeite om verschillende ademhalingstechnieken eigen te maken. Het is ook slim om je te leren uitspreken (naar anderen) als je stress ervaart en/of positief terug leert praten tegen je eigen brein. Je klaart de lucht door de situatie en de bijbehorende stressreactie te benoemen en overruled het negatieve stemmetje in je hoofd die kan opspelen in dit soort situaties.
5. Welke boodschap zou u aan studenten willen geven die aan het begin van hun carrière staan?
Work hard, play hard and… rest hard! Vooral dat laatste wordt nogal eens vergeten en ik zie veel mensen onderuit gaan daardoor. Mentale kracht is natuurlijk leren doorzetten, zeker als het even tegenzit, en discipline ontwikkelen. Het is echter ook belangrijk dat je leert begrenzen. Nee is ook een antwoord! Zelfzorg is niet zwak. Het is juist stoer als jij kunt kiezen voor jezelf en leert opladen zodat je later weer beter kunt presteren. Zeker als je wat vaker onder druk staat is dit noodzakelijk, anders houd je het überhaupt niet vol.
“Zelfzorg is niet zwak, het is juist stoer als jij kunt kiezen voor jezelf en leert opladen zodat je later weer beter kunt presteren.”
6. Is er nog iets anders wat u zou willen delen met betrekking tot uw nieuwe boek en studenten?
Mentale kracht en alles wat daarmee te maken heeft is heel populair geworden. Mijn bescheiden mening is dat dit onderwerp te eenzijdig wordt benaderd en dat wij teveel mindsetgoeroes in Nederland en daarbuiten hebben. Zoals eerder al aangegeven kunnen mensen zich ontwikkelen, alleen is dit compleet doorgeslagen. Rijk, fit en gelukkig (oftewel floreren) is de norm geworden, ook onder de jeugd, en daarvoor moeten we allemaal het maximale uit onszelf halen. Dit soort mindsetting brengt vaak meer problemen met zich mee dan dat het goed doet. Tuurlijk, op korte termijn levert het misschien nog wat op, maar op lange termijn werken mensen zichzelf letterlijk en figuurlijk in de problemen. ‘Ontdek je mentale kracht’ heb ik als gezond tegenwicht geschreven op populaire benaderingen en ik hoop dat ik veel jongeren kan helpen om een gezonde mindset te ontwikkelen zodat je duurzaam kunt presteren en daarnaast een leuk leven kunt leiden.
Wil je meer weten over de inzichten en ervaringen van Michael Kortekaas? Bezoek dan zijn website via michaelkortekaas.nl voor meer informatie. Zijn boek is verkrijgbaar bij Boekenwereld, Brunam Libris en Bol.com en biedt waardevolle lessen over mindset, veerkracht en persoonlijk leiderschap. Volg Michael ook op LinkedIn en Instagram om op de hoogte te blijven!